lördag 5 oktober 2013

Superfood - ta KÅL på dina kroppsbesvär

Cabbage is strong and powerful <3Inredienser
1 lagom stor bit kål (vit, röd vad du gillar)
1 äpple t.ex granny smith
1 bit ingefära

Mixa ner i din juicepress och drick direkt upp juicen efter att du har pressat den. Raw-juicer ska alltid drickas färska.

Nu är jag igång med det här med färskpressad juice igen. Själv älskar jag min juicepress som jag köpte innan sommaren. Har fått stor användning för den, och framför allt så mår jag så bra av att dricka färska juicer gjorda på härliga grönsaker och frukter. Den här juicen är min nya favvo - en ganska så koncentrerad kål-juice med touch av både äpple och ingefära, så att kålsmaken inte ska bli alltför överväldigande. 

Anlednigarna till att äta Kål är många! 
Kål kostar bara ca 5kr/kg - det är extremt billigt och klimatsmart. För tusentals år sedan var kål en av de mest använda läkeväxterna. Idag forskas det intensivt kring kålens hälsoeffekter, och mycket pekar på att kål faktiskt har lika mycket behandlande egenskaper som receptbelagda mediciner. Skillnaden är bara att vår kära gode kål är naturlig.

Alla olika kålsorter, så som rödkål, bok choy, broccoli, brysselkål etc., innehåller höga halter järn, kalcium, C-vitamin och betakaroten. Kroppen omvandlar betakaroten till A-vitamin, och det är framför allt dessa vitaminer som är viktiga antioxianter för kroppen, då de skyddar våra celler mot fria radikaler. Dessutom räcker det bara med 150 gram kål för att täcka ditt dagsbehov av C-vitamin, vilket i sin tur stärker dit immunförsvar (kål har 6-8 gånger så mycket C-vitamin-innehåll som en apelsin). För framförallt kvinnor är kål en prefekt grönsak för att få is sig tillräckligt med järn och kalcium.

Cancer (Bröstcancer)
Kål innehåller så kallade glukosinolater som i våra kroppar kan omvandlas till isothiocyanateföreningar. Dessa har påvisats effektiva i just cancerförebyggande åtgärder, främst vid cancer i tjocktarmen, urinblåsan, bröstcancer och prostatacancer. 

Hud
Att äta kål regelbundet kan faktiskt ge en så kallad "anti-aging"-effekt på din kropps hy. Kål innehåller först och främst en stor dos C-vitamin. Denna vitamin bidrar till att huden behåller en ung och fräsch lyster samtidigt som C-vitamin också förebygger för tidigt åldrande. Vitamin A i rå Kål-juice samarbetar med vitamin D för att göra huden ren och hälsosam. Dessutom förebygger dessa även skadade hudceller till följd av UV-strålning. Kål har alltså fantastiska hud-läkande effekter, jag kan nästa ärligt säga att ingen anti-aging kräm på marknaden kan åstadkomma vad kål kan.

Kål kan även vara användbart när det gäller att lindra och behandla hudirritationer som eksem, psoriasis, acne, utslag, insektsbett och mindre sår. Man kan bl.a mala ner kål, och sedan använda det på en kompressor mot huden där utslagen/såren finns. Att på så sätt placera kompressorn på det irriterade området i ca 15 minuter några dagar i rad kan ha enorm läkande-effekt på huden.

Hår
Kål innehåller stora mängder vitamin-A, som är en så kallad antioxidant. Den stimulerar hårväxten. Rå kål-juice innehåller höga halter silikon och svavel, två mineraler som både stimulerar hårväxt och förebygger håravfall. Kål-juice kan även hjälpa torrt hår att bli mjukt och glansigt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar