Dokumentärtips


Hjärt- och Kärlsjukdom:Statin Nation - The Great Cholesterol Cover-Up  är en dokumentärfilm som sannerligen väcker många tankar och frågor kring utskrivning av kolesterolsänkande mediciner runt om i världen. Det spenderas miljontals dollar på dessa typer av mediciner varje år. I dokumentärfilmen hävdar ledande medicinska experter att fördelarna med dessa typer av mediciner har markant överdrivits. Vi blir konstant tillsagda att för högt kolesterol är den största orsaken till hjärtsjukdom idag. Men är detta verkligen sant? Kolesterolsänkande mediciner har idag utvecklats till att bli en massiv global industri, som genererar åtminstone $29 biljoner dollar varje år. Man undrar ju då; har informationen om hjärtsjukdom, kolesterol och kolesterolsänkande mediciner blivit totalt förvrängd av giriga läkemedelsföretag och matproducenter för att de ska gå med större vinst? Mm, den frågan och många andra ställer man sig efter att ha tittat på den här dokumentären. Oerhört spännande och innehållsrik, verkligen värd att se om du känner eller har någon i din närhet som äter kolesterolsänkande mediciner.

Se filmen här:
Statin Nation - The Great Cholesterol Cover-Up


Övervikt/Barnfetma/Child obesity:

Way Beyond Weight är en dokumentärfilm från 2013 som handlar om hur barnfetma idag har blivit en global epidemi. I USA är 1 av 3 barn mellan 2-19 år överviktiga eller drabbade av fetma. Dock är det inte bara i USA som denna statistiken visar sig påtaglig. I dokumentärfilmen utforskas hur övervikt och fetma bland framför allt barn har spritt sig till alla världens hörn. Genom intervjuer med barnen själva, föräldrar, statliga myndigheter, skolrepresentanter och nutritionister får man följa med på en intressant resa. En resa som alla faktiskt kan ta lärdom av. Jag tyckte själv att dokumentären var oerhört skrämmande, men samtidigt intressant och viktig att uppmärksamma. Jag är ganska så övertygad om att övervikt och fetma, speciellt bland barn, hänger ihop med våra förändrade matvanor och livsstilar.

Se filmen här:
Way Beyond WeightGlobesity - Fat's New Frontier är en dokumentärfilm som handlar om hur övervikt och fetma har kommit att bli en global epidemi. Under filmens gång får man följa med till bl.a. Kina där konsumtionen av socker och olja har ökat drastiskt de senaste åren. Resan går vidare till Brasilien där globala matföretag såsom t.ex Nestlé, fundamentalt har förändrat de traditionella kostvanorna. I Indien spås det snart vara över 100 miljoner människor som lider av diabetes. Och till sist har vi Mexiko, världens "fetaste" land, där fetmaepidemin är så utbredd att Gastric bypass-operationer har kommit att bli gratis.

Se filmen här:
Globesity - Fat's New Frontier


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar