söndag 12 oktober 2014

Superfood: Gojibäret


I tusentals år har gojibäret spelat en fundamental roll i både kost och medicin i Asiatiska länder, framför allt i Kina. Inom så kallad Kinesisk Örtmedicin anses gojibäret vara den bästa örten för att stärka yin (den feminina kraften enligt Yinyang teorin). Bäret har också använts flitigt för att behandla olika sjukdomar. Gojibären växer vilt i centrala Kina där de också härstammar ifrån.

Det som gör gojibäret så speciellt är att det innehåller 18 olika aminosyror, där 7 av 8 är de mest livsnödvändiga. Gojibäret innehåller även viktiga mineraler så som kalcium, selen, kalium, zink och järn. Gojibäret är också rikt på antioxidanter, vilka har förmågan att fånga upp och oskadliggöra de fria syreradikalerna som bildats i kroppen. Gojibärets intensiva röda färg kännetecknar dess innehåll av antioxidativa karotenoider. Bäret innehåller även väldigt högahalter av både C-vitamin och betakaroten, så väl som B- och E-vitamin, betasistosterol (sänker kolesterol), polysackarider (ökar virus- och bakteriemotståndskraft) och solventivon (kraftigt antibakteriell).

Många produkter innehåller idag "gojibär"-ingredienser. Det finns teer, juicer och olika matprodukter. Vad jag dock rekommenderar är att köpa enkla, torkade gojibär för att få maximal näring ifrån bären. Det ska inte vara för komplicerat. Bären smakar sött, med lite lätt syrlighet. Ibland kan jag nästan få en känsla av saffran i dem. Inuti i bären finns det små korn som knastrar när man tuggar de. Detta ger en intressant och god textur. Jag brukar strö de över min yoghurt och müsli, lägga de i gröten eller blanda ner de i smoothien. Ovanför på fotot har jag gjort en blandning med gojibär, valnötter, chiafrön, kokos och lite hackade råa kakaobönor. Tillsammans med banan blir det gott att ha på yoghurten!

Hör David Wolfe (Superfood-entusiasten) prata om gojibäret i filmklippet!


Källor:
Gojibärförlife
Supernyttigt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar