måndag 13 maj 2013

Somrig Quinoa-sallad med Ägg och AvokadoNu är det verkligen hög tid att njuta av långa middagar och sena sommarkvällar, gärna ute på terassen/balkongen/trädgården. Det är väl det bästa jag vet med sommaren; dem ljuva kvällsstunderna. När solen lagt sig lite, men fortfarande lyser upp och värmer - då är det som bäst. En riktigt god maträtt för en varm sommarkväll (kanske efter en lång utflyktsdag på stranden) är den här salladen. Den är fräsch, smakrik, mättande och framför allt nyttig. Kroppen kommer ÄLSKA dig när du äter den. Quinoa är ju dessutom en sådan sak som många vet om, men kanske inte äter så ofta för att man inte riktigt vet vad man ska göra med den. Jag kan säga som så här, efter att jag reste i Bolivia blev jag helt förälskad i quinoa (och Llama-kött för den delen). Jag äter det för att det är så himla GOTT, och att det dessutom är nyttigt är ju nästan bara en bonus.


Ingredienser (2 pers)
4 dl vatten
1/2 buljongtärning
2 dl quinoa
2 ägg, kokta
2 mogna avokados
2 msk citronjuice
2 schallottenlökar
lite skogschampinjoner
1 gul paprika
salt och peppar efter smak
1/2 dl färsk hackad koriander
1 dm lång gurkbit, skalad, skuren i halvmånar
olivolja


Tillagning
Koka upp vattnet och buljongtärningen i en kastrull. Tillsätt quinoan och sjud i 20 minuter tills vattnet kokat bort. Medans quinoan kokar, skala äggen och skär dem i lagom stora bitar. Skala och dela avokadon i lika stora bitar som äggen. Skär schallottenlöken i tunna skivor, paprikan i strimlor och gurkbiten i halvmånar. Stek svampen i lite olivolja, salta och peppra. När quinoan är färdig och har svalnat, blanda samman med alla grönsaker och lägg upp på ett fint fat. Lägg äggen på salladen och ringla över lite olivolja. Avsluta med lite salt och peppar och strö över den hackade färska koriandern. En sista touch man kan ge den är lite färskpressad citronsaft ovanpå. Då blir det som bäst!
Kort näringsinfo: Quinoa
Quinoa är ett frö från en ört som härstammar ifrån Sydamerika. Det var för ca 5000 år sedan som just Inca-indianerna började odla quinoan högt uppe i Anderna. Sedan quinoan upptäcktes på 80-talet har det blivit en populär så kallad "super-food", känt för sina omtalade hälsoegenskaper. Quinoa är glutenfritt och vad man kallar för en "complete protein" på engelska vilket innebär att det innehåller alla dem aminosyror som vi behöver få i oss regelbundet för att klara oss. Därför är quinoa en perfekt proteinkälla för vegetarianer och veganer. Quinoa innehåller även mycket järn, zinc, kalcium, fosfor, magnesium och kostfibrer. Det finns även quinoamjöl för bakning, quinoa-flingor eller quinoa-puffar som man kan ha i sin musli. Vill man minska sitt kolhydratintag i sin vardagliga kost så är det ett utmärkt val att byta ut riset eller pastan mot quinoa, då det innehåller mer protein och färre kolhydrater och dessutom är väldigt näringsrikt.

Enligt en Amerikansk studie kan quinoa hjälpa till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck och olika former av cancer. Det kan även minska risken för övervikt/fetma och motverka Diabetes typ 2.


Ät och njut av Quinoa!Referenser:
American Institute for Cancer Research
Livestrong.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar