tisdag 14 maj 2013

Kroppen Älskar Frukost


Hur viktigt är det egentligen med frukost?
 - bara läs nu för fasen..


  • En nyttig och välbalanserad frukost kan hjälpa till att hålla energin och koncentrationen på topp under hela dagen. Ofta utgör den också grunden för vilka matval (hälsosamma eller onyttiga) vi gör under dagen. Vad som händer i kroppen när vi äter frukost är att glykogendepåerna fylls på med ny energi (blodsocker/glukos), och vi rustar oss för den långa dagen på jobbet eller i skolan. 
  • En bra och nyttig frukost kan gärna innehålla mycket kosfibrer, nyttiga proteiner och färska frukter/bär eller grönsaker. Alla dessa komponenter förser våra kroppar med den energin som vi behöver för att vara pigga och alerta i skolan och på jobbet, och för att orka med fysisk ansträngning någon gång under dagen. En stark kropp behöver grunda med en stark frukost. 
  • Framför allt viktigt är det att barn får i sig en bra frukost innan skolan. En Amerikansk studie visar att barn som äter frukost varje dag har större chans att kunna fokusera och därmed få bättre resultat i skolan. Även minnet gynnas av att äta frukost. 
  • Att grunda sin dag med en frukost full av kostfibrer och mycket proteiner kan hålla dig mätt och belåten längre under dagen, utan att blodsockret faller drastiskt. Det blir lättare att bibehålla vikten då aptiten automatiskt kontrolleras och man blir på så sätt mindre sötsugen.
  • Att skippa frukosten under en längre tid kan sänka ämnesomsättningen och göra kroppen känsligare mot insulin, vilket i sin tur ökar mängden fett som kroppen vill förvara. Därför anses det inte vara en sund idé att skippa frukosten om man har en vilja att gå ned i vikt eller behålla sin nuvarande vikt. Frukosten är dagens viktigaste måltid (enligt mig, jag gillar den bäst), och nyckeln är att välja en nyttig frukost som passar ens livsstil och som tillfredsställer ens smaklökar

Min frukost idag bestod av en proteinrik "man-tar-vad-man-har-smoothie", 1 kokt ägg och en halv grapefrukt. Nu är ju kanske inte den här frukosten optimal för alla människor, men den passade mig denna morgon (var ute och sprang ett 50-minuterspass i parken) och jag blev mätt, glad och belåten på detta. Receptet på smoothien kommer här nedanför.

Min Hallon, Avokado och Spenatsmoothie
Ingredienser
1/2 avokado
1 klump frusen spenat (eldorados från willys)
lite yoghurt
2/3 dl whey proteinpulver
2 frysta jordgubbar
1/2 dl frysta hallon
1/2 dl frysta blåbär
lite pressad citron
1 tsk stevia

Tillagning
Mixa allt till en lite tjock smoothie i en mixer eller med en stavmixer. Jag äter den nästan som glass från en skål - älskar det! Ni kanske tycker att spenat låter konstigt i en smoothie, men faktum är att den ger knappt någon smak. Istället förser den min smoothie med nyttiga vitaminer och mineraler. Försök få ner så mycket nyttiga saker som möjligt i din smoothie - ju mer näringstätt det är desto längre kommer du hålla dig mätt och belåten.


Referenser
www.livestrong.com
www.mayoclinic.com


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar