söndag 21 april 2013

Nyttiga saftiga kanelbullar


























Dessa saftiga muffinsliknande bakverk med gott om kanelgömma är väldigt goda, trots att dem är LCHF (jag är inte alltid ett jättestort fan av LCHF - bröd och bakverk). Jag ska vara helt ärlig och säga att jag älskar kanelbullar, och kommer aldrig sluta äta riktiga kanelbullar heller för det bara är så underbart gott och mysigt. Men, om man emellanåt vill vara lite nyttigare men ändå få sin kick av "kanelbullesmaken" så rekommenderar jag verkligen dem här bullarna. Dem blir otroligt saftiga och krämiga. Smakar nästan som vanliga muffins.

Ingredienser
5 ägg
1/2 dl stevia
1 dl yoghurt 3 %
100 g smält smör (använd absolut inte margarin!)
1,5 dl kokosmjöl
0,5 dl pofiber
1 nypa salt
0,5 tsk mald kardemumma (eller efter smak)
2 tsk bakpulver

Fyllningen
75 g rumsvarmt smör
2 msk stevia
2 msk kanel (efter smak)
1-2 msk mandelmjöl
1 nypa vaniljpulver (ej vaniljsocker)
1 liten nypa salt för smakens skull

Tillagning
Sätt ugen på 175 grader. Börja med att vispa ägg och stevia till en fluffig smet. Tillsätt smöret och yoghurten. Tillsätt alla torra ingredienser, smaka av (se om du är nöjd) och ställ åt sidan för att svälla en stund. Förbered under tiden fyllningen. Blanda ihop det rumstempererade smöret med resten av ingredienserna. Fördela sedan muffinssmeten i formar. Den kommer vara kladdig, men jag hade inga problem med att lägga en klick i varje form och sedan bara dutta ut den mot sidor så att det bildas en grop åt fyllningen. Se till så att det blir smet över för att lägga ovanpå fyllningen. Fördela fyllningen jämnt i muffinsarna, och klicka sedan på resterande muffinssmet så att fyllningen bildrar en gottegrotta :) Ställ in i ugnen i 10-12 minuter, tills dem fått gyllenbrun färg.







Kanelens hälsoeffekter
Kanelen är barken från träd som växer i tropiska länder, på kontinenter som Nord- och Sydamerika, Asien och Afrika. Dessa nämnda kontinenter är även dem områden där man har störst användning för kanelen i sina matkulturer, och kryddan används flitigt i alla möjliga sorters maträtter. Tyvärr är ju kanelen som krydda lite underskattad i Sverige, och dess användningsområde begränsas mest till bakverk som kanelbullar, pepparkakor etc. Att testa på att krydda köttfärsen, biffarna eller lammgrytan med kanel kan faktiskt ta fram och förbättra smakerna i just köttet - kanel fungerar alltså som en smakförhöjare. Jag själv brukar göra en mousakka där jag alltid kryddar köttfärsen med en hel del kanel, och det blir supergott.

Kanel innehåller en rejäl boost av ett flertal nyttiga antioxidanter, den sägs ha en god påverkan på tarmfloran och reglerar blodsockret så att det håller sig på en jämn nivå. Kanel är framför allt positivt för diabetessjuka, då dess egenskaper har en positiv inverkan på insulinet. När blodsockret är stabilt krävs det nämligen mindre insulin, och om insulinet (vilket är fettbildande) minskar så minskar också risken för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ 2.

Att bli flitigare att använda kanel i vår vardagliga kost är en god idé då kanel som sagt innehåller väldigt höga halter antioxidanter, är blosockerreglerande och dessutom är en smakförhöjare åt maten. Antioxidanter är super för att bekämpa fria radikaler - ämnen som vi får i oss varje dag i form av syre (när vi andas) och genom maten som vi äter och dem kemikalier som vi utsätts för. Värt att nämna är ju också att olika antioxidanter skyddar på olika platser i kroppen på olika sätt - därför är det viktigt att vi får i oss en bra blandning antioxidanter varje dag. (Ex. mörk choklad, granatäpple, broccoli, kanel etc).








Källor
http://www.dietguiden.com/kanel.php
http://blogg.passagen.se/fredrikpaulun/entry/4_gram_kanel_motsvarar_ett



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar