torsdag 18 april 2013

Rostade kokoschipsNär våren och sommaren kommer är det dags för sköna kvällar ute på balkongen eller altanen. Det perfekta snackset till drinken eller vinet är utan tvekan dessa exotiska kokoschips med rostad och nötig smak. Dem påminner mig om fina stunder på Hawaii när jag var liten. Goda är dem självklart också att ha i sin musli eller på fruktsalladen. Kokosnöten är ju som ni alla kanske redan vet lovordad för sina nyttiga fetter... så var det inte riktigt förr. Kokosnöten har ett enormt rikt näringsinnehåll, med hög fiberhalt och lågt GI-värde. Kokosnöten innehåller, bortsett från fett och protein, även vitaminer och mineraler som zink, kalium, fosfor, magnesium, järn, folsyra och vitamin B6.


Kokosnöten består till en tredjedel av fett och en stor del av det är mättat fett. Det mättade fettet i kokosnöten är dock bra och inte samma sorts fett som finns i t.ex kött och mjölkprodukter. Kokosfett består nämligen av korta och mellanlånga fetter och dessa är mer vattenlösliga än långa fettsyror (det fett som lagras i dina fettceller). Detta innebär att kokosfett med sin låga lagringsförmåga istället direkt används som bränsle i levern och musklerna. Detta ger en ökad energiförbrukning i levern men även en större mängd energi som dina muskler plockar upp och kan använda, som i sin tur ger bättre uthållighet och ork. Studier har dem senaste åren visat att kokosfett ger förbättrade blodfetter och en minskning av bukfett. Det är fettet runt midjan som är just kopplat till en större risk för hjärt-kärlsjukdomar. 

Ingredienser
1 kokosnöt
salt

Tillagning
Sätt ugnen på 170 grader. Börja med att knäcka kokosnöten, om du kan spara gärna kokosvattnet. Ta bort skalet, och använd sedan en osthyvel eller en skalare till att hyvla kokosköttet i tunna flakes/chips.Ta fram en plåt med bakplåtspapper och fördela kokos flaksen jämnt på plåten. Ställ in i ugnen och passa noga, eftersom kokos gärna bränns. Det tar mellan 15-20 minuter att få fin gyllenbrun färg. Det kan behövas röras om med jämna mellanrum så att dem blir jämnt rostade.
Källor: http://dietguiden.org/frukter/kokosnot.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar