måndag 22 april 2013

Kyckling med Salvia- och Rosmarinsmör



God örtkyckling med naturliga ingredienser som passar perfekt till en härlig söndag middag med familjen. Blir det något över är det gott att ha med i lunchboxen dagen efter. Jag älskar verkligen färska örter, och försöker se till så att jag har lite olika planterade i krukor hemma i lägenheten. Just nu är utbudet inte jättestort, men jag tänker att framåt sommaren kommer jag nog plantera fler, då kan man ha dem ståendes ute på balkongen.

Ingredienser
1 hel (ekologisk) kyckling
ca 75 g normalsaltat smör
färsk rosmarin
färsk salvia
1-2 vitlöksklyftor, pressade
1-2 gula lökar

Tillagning
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Börja med att hacka dem färska örterna fint. Blanda ner i smöret tillsammans med pressad vitlök och salt och peppar. Smaka av, och tillsätt eventuellt något om du inte är nöjd. Lägg den färska kycklingen på en bra, lagom stor plåt. Försök att komma under skinnet på kycklingen med hjälp av fingrarna - det är nämligen där som örtsmöret ska smetas på - under skinnet. Tryck ut smöret under skinnet så att det blir jämt fördelat på brösten och på låren, det kan vara lite meckigt men det ska gå! Kleta på resterande smör utanpå skinnet. Skär 1-2 lökar i lagom stora klyftor och lägg kring kycklingen. Ställ in i ugnen ca 50-60 minuter, lite beroende på hur stor kycklingen är. När köttet vid lårbenet inte längre är rött/rosa är kycklingen färdig. Låt kycklingen vila 5-10 minuter innan servering.








Smaklig måltid!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar