söndag 14 april 2013

Vitaminrika Veggie-Burgare


























Veggie-burgare är gott och nyttigt, speciellt när det är serverat med avokado. Jag hade lite quinoa över i kylen från gårdagen, och tänkte att jag kunde slänga ihop det med lite andra tråkiga ingredienser. Det slutade med att det blev en salig blandning av kikärtor, quinoa, morötter, lök och spiskummin som krydda. Jättegoda blev dem, och kan ätas antingen kalla eller varma.

Ingredienser:
2 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
1/2 röd chili
2 morötter, rivna
1/2 msk paprika pulver
1 msk spiskummin
citron saft (halv citron)
1 burk kikärtor
ca 2 dl kokt quinoa
en handful hackad persilja

Tillagning:
Börja med att hacka vitlöken, chilin och löken. Värm lite olivolja i en stekpanna, släng i vitlöken och fräs i några minuter (men inte på för hög värme). Tillsätt löken och chilin och fräs tills gyllenbrun färg. Tillsät rivna morrötter, paprikapulvret och spiskummin. Blanda väl och häll i lite vatten för att det ska få puttra en stund på medelvärme och suga åt sig alla smakerna ordentligt. Medan detta puttrar på spisen kan man förbereda kikärtorna, som ska mixas i en mixer med lite vatten. Mixa sedan ihop kikärtsröran med quinoan och blandningen från spisen. Pressa juicen ur en halv citron, tillsätt den hackade persiljan och tillsätt salt och peppar efter smak. Blanda ihop och ställ i kylen för att svalna, ca 2 timmar innan tillagning. Ta sedan ut blandningen, forma till lagom stora burgare och stek dem på medelvärme i lite olivolja.

Servera gärna veggie-burgarna med skivad avokado på en bädd av krispig ruccola, med lite god dressing på. Dem här är så goda och jag kan varmt rekommendera dem!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar