måndag 22 april 2013

Bli mätt med Kokosfett!FAKTA OM KOKOSNÖTTER (COCOS NUCIFERA)
Kokosnöten härstammar från Malaysia och Polynesien. 
Idag odlas den längs kusterna i tropiska områden.
Kokosnöten är egentligen inte en nöt utan en stenfrukt. 

Näringsvärden per 100 gram kokosnöt:
• kokosnötfibrer 9
• energi 1 473 kJ/352 kcal
• kolhydrater 6,1 g
• fett 33,5 g
• C-vitamin 3 mg
• järn 1,8 mg
• protein 3,4 g
• vatten 47 g

Vad är kokosfett?
Kokosfett har dem senaste åren gått från att vara en nedvärderad fettbomb till att bli en glorifierad hälsobomb. Kokosfett innehåller upp till 94 procent mättade fettsyror, men mättade fettsyror kan se väldigt olika ut (dem behöver inte vara farliga, bara för att vi lärde oss det för 10 år sedan). Det finns tre former av mättade fettsyror: LCT (long chain triglycerides), MCT (medium chain triglycerides) och SCT (short chain triglycerides). LCT finns oftast i fetare, animaliska produkter som ister, korv och bacon. Kokosfett däremot innehåller en blandning av MCT och SCT, vilka till viss del är vattenlösliga. Dem tar därför en annan väg genom kroppen än vad LCT-fettet gör. MCT och SCT absorberas till stor del redan i magsäcken, och sedan tas resten upp i tunntarmen då det inte krävs någon galla för att bryta ned fettet. Efter att dem har absorberats skickas dem till levern där dem används som bränsle. 

Det intressanta är att kokosfettet har en termogen (temperatur-höjande) effekt vilket då ger en aptithämmande effekt. Ytterst lite av dessa fetter går till själva fettcellerna. MCT och SCT förser kroppen med snabb energi, då det obearbetat går rakt in i mitokondrierna (cellens kraftverk) där det förbränns. Kokosfett är därför också positivt för fettförbränningen.
Kokosfett för hälsan
I kokosfett finns det höga halter av både Laurinsyra (50%) och Kaprylsyra. 
  • Laurinsyran förbränns i levern och ger direkt värme och energi. Den skyddar även mot karies, och mot både virus- och bakterieangrepp. Laurinsyran anses vara största orsaken till kokosfettets hälsosamma effekt.
  • Kaprylsyra är en kort fettsyra som är bra för dem goda bakterierna (mjöksyrabakterierna) i tarmen. Vi har, tro det eller ej, över 1 kg goda bakterier i vårt tarmsystem, och dessa hjälper till att skydda oss mot infektioner och dem stärker även vårt immunförsvar. Kaprylsyra är även känt för att motverka svampen Candida. Kokosfett gynnar alltså tillväxten av goda tarmbakterier. 

Kokosfettet förbättrar även upptaget av fettlösliga vitaminer och det gynnar även balansen mellan omega-6 och omega-3. Kokosfett tål upphettning väldigt bra, och oxideras först vid 198 grader.

Övrig användning
Att använda kokosfett på eksem, utslag eller psoriasis kan vara effektfullt. Kokosfettet gör huden mjuk och len, och sjunker snabbt in i huden. Det finns luktfria kokosfetter/krämer som man kan köpa (även billigare). Speciellt bra är det att smörja sig med kokosfett på vintern, när man lätt får torr och narig hy. Kokosfett kan även användas som hårinpackning för att ge fukt och glans åt håret.

Jag köpte kokosfett (märke: Cocosa Ekologisk, extra virgin) för första gången härom veckan i en hälsokostbutik, och jag måste säga att jag är än så länge imponerad, framför allt över det här med mättnadskänslan som fettet uppenbarligen ger. Jag har faktiskt märkt det innan när jag ätit grytor med kokosmjölk i att mättnadskänslan kommer fortare än med annan mat. Väldigt intressant tycker jag. Hursomhelst, jag tycker att kokosfett är något man bör testa att experimentera lite med, speciellt i bakning då det faktiskt ger en lite rundare och nötig bakgrund.


mitt tips:
Just Go Coconuts!  


Källor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar