måndag 29 april 2013
Blåbärs- och Avokadosmoothie
Smoothies är himla gott och praktiskt, speciellt nu när sommaren börjar närma sig, det svalkar och tillfredställer. Lite som glass liksom men istället fullpackat med nyttigheter. Jag gör nog minst en smoothie om dagen, vilket mina grannar nog stör sig på då jag ibland runt 7-tiden på morgonen (efter löprundan) sätter igång mixern, som för övrigt är mammas och pappas gamla goding från 80-talet. Men, jag kan ju bara inte låta bli. Ibland är det sjukt gott att ta sig en riktigt god, fet, bärig, protein-proppad smoothie efter morgonpromenaden eller löprundan. Den här smoothien innehåller avokado, som är en av dem nyttigaste "frukterna" vi kan få i oss. Avokadon gör smoothien krämig, samtidigt som den också bidrar med en riktig näringsboost av nyttiga fetter som mättar och sänker kolesterolet och dessutom mineraler som skyddar ditt hjärta. Jag försöker, så ofta jag kan, tillsätta någon slags grönsak eller speciell ingrediens i mina smoothies, för att få in mer näring i en portion. Exempel är avokado, spenat, kanel, färska örter, linfrön osv. Det finns inga gränser helt enkelt, bara kör på!
Ingredienser
1/2 avokado
1/2 dl frysta blåbär
1 dl yoghurt 3 % - för lösare smoothie använd mjölk/soyamjölk
1 skopa whey protein pulver
1 msk stevia
lite pressad citron
Tillagning
Släng ner allting i en mixer, mixa och smaka av. Behövs något, så tillsätt mer. När jag själv gör smoothies står jag och smakar och har mig tills jag fått fram det jag vill ha. Häll upp i ett glas och slurpa i dig direkt! Så gott.
söndag 28 april 2013
Banan- och vallmofrömuffins
Det här är några riktigt goda och nyttiga "banana-bread muffins" som passar perfekt till frukost, fika eller mellanmål. Perfekt att ha liggandes i frysen när man är lite tom på fantasi eller har mycket att göra.
Ingredienser:
2 ägg
1 dl pofiber
2 dl mandelmjöl eller kokosmjöl
25 g smält smör
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1 tsk kanel
2 msk stevia
1/2 tsk salt
2-3 mosade bananer
2 msk vallmöfrön (valfritt)
(vill man kan man också tillsätta valnötter för att ge extra smak och näring)
8-10 muffins
Tillagning:
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggen pösigt, och blanda samman dem torra ingredienserna för sig. Blanda allt i en skål (ägg, torra ingredienser, smält smör, banan och vallmofrön). Låt smeten svälla i 5-10 minuter. Klicka ner smeten i muffins-formar och grädda i ugnen 8-10 minuter, tills dem fått gyllenbrun färg. Godast är dem nybakade med lite smör på!
Etiketter:
Frukost,
Glutenfritt,
Lavkarbo,
LCHF,
Mellanmål,
Nyttig fika,
Nyttiga Bakverk,
Paleo,
Sockerfritt
lördag 27 april 2013
Rörda eko-ägg med smält smör och spenat
Ingredienser:
2 eko-ägg (eller vanliga, jag gillar dock eko, smaken är bättre)
lite olivolja
salt
smör
hackad frusen spenat (ex. eldorado, felix etc - bra och nyttigt budget-val för en student)
Tillagning:
Stek den frusna spenaten tills den är upptinad och varm - salt lite för smak. Stek äggen för sig i lite upphettad olivolja i stekpannan. Salta för lite smak. Lägg allt på en talrik och njut medan det är varmt. Jag älskar att klicka på lite smör på mina ägg, det är så gott när det smälter och dessutom mättar det mer.
SPENAT - därför är det bra för dig
Spenat har länge varit känt för sitt järninnehåll, men innehåller även andra viktiga antioxidanter som magnesium, kalium, kalcium, selen, A-vitamin, stora doser C- och E-vitamin, tiomin, riboflavin och folsyra som alla spelar in i motverkandet av benskörhet, arteriosclerosis (åderförkalkning) och högt blodtryck. Spenat är näringsrikt, men väldigt kalorisnålt. Den höga halten A-vitamin i spenat bidrar till friskare hy, och motverkar psoriasis, acne och även bildandet av rynkor.
Spenat innehåller även mycket fibrer som håller igång magen och tarmsystemet, och därmed motverkar förstoppning. Denna "super-food" håller blodsockernivån på en jämn nivå och innehåller även flavonoider, som har en anti-cancer effekt då dem hämmar tillväxten av elakartade tumörer och okontrollerad celldelning. Spenat har framför allt visat signifikant skydd mot aggressiv prostatacancer. Spenat innehåller en hög dos anti-inflammatoriska ämnen som motverkar inflammationer i kroppen. Det bästa är självklart att äta spenaten rå (då behålls alla näringsämnena) i t.ex sallader eller på mackan, men god är den också att steka lite lätt på låg värme.
1,5 dl spenat om dagen är i princip allt som krävs för att din kropp ska få ta del av dessa hälsoförmåner!
God frukost!
Etiketter:
Acne,
Antioxidanter,
Benskörhet,
Frukost,
Hjärt- och Kärlsjukdomar,
Hud,
Högt Blodtryck,
LCHF,
Nyttig Student,
Prostatacancer,
Psoriasis,
Vitamin A,
Vitamin C,
Vitamin E,
Ägg
fredag 26 april 2013
Mörk Choklad - nyttig och hemmagjord
Jag är den typen av person som inte kan leva utan choklad - vi är nog många som delar denna njutning. Jag satt och funderade härom dagen på om man kunde göra sin egen choklad, både för att göra den nyttigare och veta precis vad som stoppas i den, men också för att det är lite trevligt att tillverka sin egen istället för att köpa dyr choklad i butiken. Det blir faktiskt billigare att göra den själv, och dessutom kan man gå totalt lös på olika smaksättningar och smakkombinationer. Jag själv tycker mest bara om naturell, riktigt mörk choklad, gärna med en "touch" av salt eftersom det framhäver chokladsmaken. Här delar jag med mig av ett recept som jag gjorde förra helgen - tog inte mer än 5 minuter att smälta ihop och efter 1 timme i frysen har du en helt färsk mörk chokladruta att knapra på till film-myset eller till det röda vinet.
Ingredienser:
Kokosfett
kakao
stevia/sukrin melis
1/2 krm vaniljpulver
salt
Tillagning:
Som ni ser ovan så har jag inte skrivit någon exakt mängd för kokosoljan, kakaon, stevian eller saltet. Detta är för att jag själv tycker det är lättare att bara "winga" det så att säga, man tar lite av varje, smakar av, tillsätter något, och experimenterar fram den smak och balans som passar en själv. Så här gör jag ju visserligen med all min matlagning, men just här tycker jag verkligen att man bara ska köra på känsla, och det kan inte bli fel, bara gott. Häll ner smeten i en bra form som du kan ställa i frysen. Frys i ca 1 timme så att chokladen hinner stelna (beror lite på tjockleken av chokladen också).
Vacker bild, inte konstigt att kakao är så nyttigt när det växer så fint :)
KAKAO ÄR NYTTIGT - därför ska du äta det
Det är faktiskt så här att regelbundet intag av kakao, i ren form, kan sänka risken för diabetes, cancer och hjärtsjukdom med hela 90 %. Kakaon innehåller antioxidanter och framför allt ett visst superämne; en flavonoid som kallas för epicatechin, som även finns i te, vin, frukt och vissa bär. Epicatechin har en bitter smak, och däför så avlägsnas det oftast under chokladframställningen. Därför är det bäst att försöka göra sin egen hemmagjorda choklad, där man använder kakaon i sin rena form. Andra hälsosamma ämnen som kakao innehåller är theobromin och koffein som verkar uppiggande. Antocyaniner, katechiner och andra växtämnen finns också i choklad. Dessa hjälper till att stärka ditt immunförsvar. Och så har vi såklart något som kallas för tryptophan; ämnet som gör dig glad och som höjer serotonin-nivån i hjärnan, vilket i sin tur minskar ångest och depression. Utöver dessa ämnen innehåller kakao även livsnödvändiga vitaminer och mineraler som järn, zink, magnesium, selen och fosfor. Mörk choklad (70 % och uppåt) är nyttigare och har relativt lågt GI, vilket är positivt för stabilisering av blodsockret.
Intressant fakta om kakao:
Kakao innehåller tydligen även ett ämne vid namn anandamine, vilket stimulerar hjärnan på samma vis som marijuana, menar forskare. Detta innebär då att kakao skulle kunna vara beroendeframkallade, precis som kaffe och alkohol. Detta är kanske ingen överraskning, vi har ju alla (dem flesta av oss, i alla fall vi kvinnor) en "en-gång-i-månaden"- craving för choklad. Hur kan detta vara? Just därför länkar jag bland annat till en artikel nedanför från Oprah´s hemsida - why do women crave chocolate?
Intressant läsning:
Why do women crave chocolate? - Oprah.com
Why are premenstrual women desperate for chocolate? - Huffington Post
Avslutningsvis, välj gärna Rättvisemärkt choklad/kakao i affären. Det gör skillnad, då du bidrar till förbättrade arbetsförhållanden för kakao-arbetare i både Sydamerika och delar av Afrika. Att vara hälsosam handlar om att vara det för din egen skull, men också att vara det på ett hållbart sätt för andras skull. Tänk på det när du gör dina val som konsument i affären.
Hoppas det smakar
och gör dig gott!
Bild ovan: kakaoskörd
tisdag 23 april 2013
Protein-smoothie med Antioxidanter
God Morgon!
Jag har blivit lite svag för protein-smoothien på sistone, speciellt såhär på morgonkvisten. Jag blir så oerhört tillfredsställd av den, och jag kan liksom inte riktigt förklara varför, det bara är så. Kanske är det för att den innehåller en perfekt balans av protein, fett och kolhydrater som på så sätt ger den magiska starten på dagen som vi alla drömmer om... eller så är det för att den är så förbaskat god bara :)
Jag måste vara ärlig och säga att jag är 22 år gammal, och hade aldrig provat protein-pulver förrän för ca 1 månad sedan, då jag bestämde mig för att testa det. Alla dessa duktiga träningsbloggare som nu för tiden snackar hitan och ditan om protein-shakes både före och efter träningen - man blir ju såklart lite påverkad och "cyber-space-grupp-tryckt" eftersom jag själv tränar en del och inte äter extrema mängder kött (pga ekonomi, miljön, "trött-på-kött-syndromet" etc). Så, då kanske det helt enkelt är en klok idé att addera lite proteinpulver i sin dagliga kost, för att vara säker på att kroppen får dem proteiner som behövs för att reparera och bygga musklerna (som bryts ned under träning). Jag styrde helt enkelt kosan mot hälsokostbutiken och köpte mig ett paket WHEY protein plus - vassle protein, som jag tror den heter (gul och blå förpackning, det sved en aning i plånboken). Det finns ju såklart billigare, och dessutom big-pack, som kan köpas via internet, något jag antagligen kommer göra om min protein-craving är här för att stanna.
Ingredienser
2-3 skivor frysta bananskivor (jag brukar ha skivad banan i frysen, redo för smoothies)
1/2 dl frysta blåbär
1/2 dl frysta hallon
1 dl yoghurt, 3 %
lite vatten
1/2 dl protein pulver naturellt (valfritt såklart, en smoothie är precis lika god utan proteinpulver också)
stevia (sötma efter smak)
lite pressad citron
Tillagning
Mixa bara allt i en mixer eller med en stavmix tills det blir till en krämig konsistens. Jag föredrar egentligen mina smoothies lite tjockare, då jag oftast äter dem med sked från en skål (påminner mig om när jag åt smaskiga Acaís i Brasilien nämligen).
Etiketter:
Antioxidanter,
Bär,
Frukost,
Mellanmål,
Protein,
Smoothies,
Sockerfritt
Gardasil-debatten
Varför är det så bråttom?
Jag satt i söndagskväll och tittade på Kalla Faktas senaste dokumentäravsnitt som handlade om Gardasil och hur användningen av vaccinet dessvärre har lett till allvarligare konsekvenser för många unga kvinnor i både Sverige och andra delar av världen (framför allt USA). Detta är sådant som jag tycker är oerhört viktigt att diskutera, uppmärksamma och reflektera över då jag personligen insett mer och mer dem senaste åren att vacciner (dem som inte blivit tillräckligt testade och studerade) helt enkelt inte är att lita på, icke desto mindre, läkemedelsföretagen som säljer vaccinen i fråga.
För 3 år sedan fick min barndomsvän diagnosen Narkolepsi - hon var en av dem många unga i Sverige som drabbades av den allvarliga biverkningen från H1N1-vaccinet. Ett vaccin som staten, media och läkemedelsföretagen gjorde ett utomordentligt jobb i att propagera för. Jag och mina systrar tog tillslut vaccinet efter många om och men, och än idag finns en viss oro inom mig att det kanske kan finnas biverkningar som inte uppenbarar sig förrän längre fram i livet - vem vet? När jag fick höra om min väns situation bestämde jag mig för att hädanefter alltid tänka mig för, och inte vaccinera mig "bara för att staten rekommenderar det, och alla andra gör det". Jag har lärt mig en viktig läxa, både för min egen och mina (framtida) barns säkerhet.
Vi som konsumenter av mediciner och läkemedel måste alltid ställa oss kritiska till användning av preparat som inte har testats tillräckligt och som kan orsaka skadliga biverkningar på kroppen. Alla vacciner och alla läkemedel har nästan alltid någon form av biverkningar. Vi kan tyvärr inte alltid lita fullt ut på att staten eller läkemedelsföretagen tar sitt etiska ansvar, och ser till vårt bästa. Kom ihåg, företag drivs av pengar och att gå med vinst, och staten vill investera i preventiva lösningar för att undvika omfattande sjukvårdskostnader i framtiden. Allt handlar om pengar. Gardasil är bara ett av många exempel på en hyckleri -"industri", driven av falsk propaganda, som framgångsrikt fått en att tro att om man blir vaccinerad så är man helt immun mot Livmoderhalscancer. Så är dock inte fallet.
Rekommenderad läsning:
Avslutningsvis skulle jag vilja poängtera att man bör läsa på, vara kritisk, ställa frågor och framför allt; noga tänka efter innan man väljer att vaccinera sig själv eller sin dotter med Gardasil. Detta gäller självklart också för alla (nya) vaccin som dyker upp på marknaden. Vi har ju sett nu hur läkemedelsföretagen storslaget och framgångsrikt spridit sin "fösäkrande" propaganda runt om i hela världen, för att få unga flickor att vaccinera sig mot livmoderhalscancer - en cancerform som i Sverige står för endast 1,9 % av cancerfallen årligen. Som det ser ut idag är det ovanligt att dö av livmoderhalscancer.
Än en gång, varför är det så bråttom? och varför inleddes en massvaccination av en hel generation friska unga kvinnor när det egentligen inte finns några substantiella risker för att cancern ska utvecklas hos dem?
måndag 22 april 2013
Bli mätt med Kokosfett!
FAKTA OM KOKOSNÖTTER (COCOS NUCIFERA)
Kokosnöten härstammar från Malaysia och Polynesien.
Idag odlas den längs kusterna i tropiska områden.
Kokosnöten är egentligen inte en nöt utan en stenfrukt. Näringsvärden per 100 gram kokosnöt:
• kokosnötfibrer 9
• energi 1 473 kJ/352 kcal
• kolhydrater 6,1 g
• fett 33,5 g
• C-vitamin 3 mg
• järn 1,8 mg
• protein 3,4 g
• vatten 47 g
Vad är kokosfett?
Kokosfett har dem senaste åren gått från att vara en nedvärderad fettbomb till att bli en glorifierad hälsobomb. Kokosfett innehåller upp till 94 procent mättade fettsyror, men mättade fettsyror kan se väldigt olika ut (dem behöver inte vara farliga, bara för att vi lärde oss det för 10 år sedan). Det finns tre former av mättade fettsyror: LCT (long chain triglycerides), MCT (medium chain triglycerides) och SCT (short chain triglycerides). LCT finns oftast i fetare, animaliska produkter som ister, korv och bacon. Kokosfett däremot innehåller en blandning av MCT och SCT, vilka till viss del är vattenlösliga. Dem tar därför en annan väg genom kroppen än vad LCT-fettet gör. MCT och SCT absorberas till stor del redan i magsäcken, och sedan tas resten upp i tunntarmen då det inte krävs någon galla för att bryta ned fettet. Efter att dem har absorberats skickas dem till levern där dem används som bränsle.
Det intressanta är att kokosfettet har en termogen (temperatur-höjande) effekt vilket då ger en aptithämmande effekt. Ytterst lite av dessa fetter går till själva fettcellerna. MCT och SCT förser kroppen med snabb energi, då det obearbetat går rakt in i mitokondrierna (cellens kraftverk) där det förbränns. Kokosfett är därför också positivt för fettförbränningen.
Kokosfett för hälsan
I kokosfett finns det höga halter av både Laurinsyra (50%) och Kaprylsyra.
- Laurinsyran förbränns i levern och ger direkt värme och energi. Den skyddar även mot karies, och mot både virus- och bakterieangrepp. Laurinsyran anses vara största orsaken till kokosfettets hälsosamma effekt.
- Kaprylsyra är en kort fettsyra som är bra för dem goda bakterierna (mjöksyrabakterierna) i tarmen. Vi har, tro det eller ej, över 1 kg goda bakterier i vårt tarmsystem, och dessa hjälper till att skydda oss mot infektioner och dem stärker även vårt immunförsvar. Kaprylsyra är även känt för att motverka svampen Candida. Kokosfett gynnar alltså tillväxten av goda tarmbakterier.
Kokosfettet förbättrar även upptaget av fettlösliga vitaminer och det gynnar även balansen mellan omega-6 och omega-3. Kokosfett tål upphettning väldigt bra, och oxideras först vid 198 grader.
Övrig användning
Att använda kokosfett på eksem, utslag eller psoriasis kan vara effektfullt. Kokosfettet gör huden mjuk och len, och sjunker snabbt in i huden. Det finns luktfria kokosfetter/krämer som man kan köpa (även billigare). Speciellt bra är det att smörja sig med kokosfett på vintern, när man lätt får torr och narig hy. Kokosfett kan även användas som hårinpackning för att ge fukt och glans åt håret.
Jag köpte kokosfett (märke: Cocosa Ekologisk, extra virgin) för första gången härom veckan i en hälsokostbutik, och jag måste säga att jag är än så länge imponerad, framför allt över det här med mättnadskänslan som fettet uppenbarligen ger. Jag har faktiskt märkt det innan när jag ätit grytor med kokosmjölk i att mättnadskänslan kommer fortare än med annan mat. Väldigt intressant tycker jag. Hursomhelst, jag tycker att kokosfett är något man bör testa att experimentera lite med, speciellt i bakning då det faktiskt ger en lite rundare och nötig bakgrund.
mitt tips:
Just Go Coconuts!
Källor
Etiketter:
Eksem,
Hud,
Hår,
Kokosfett,
Kokosnöt,
LCHF,
Nyttiga fetter,
Vegetariskt
Kyckling med Salvia- och Rosmarinsmör
God örtkyckling med naturliga ingredienser som passar perfekt till en härlig söndag middag med familjen. Blir det något över är det gott att ha med i lunchboxen dagen efter. Jag älskar verkligen färska örter, och försöker se till så att jag har lite olika planterade i krukor hemma i lägenheten. Just nu är utbudet inte jättestort, men jag tänker att framåt sommaren kommer jag nog plantera fler, då kan man ha dem ståendes ute på balkongen.
Ingredienser
1 hel (ekologisk) kyckling
ca 75 g normalsaltat smör
färsk rosmarin
färsk salvia
1-2 vitlöksklyftor, pressade
1-2 gula lökar
Tillagning
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Börja med att hacka dem färska örterna fint. Blanda ner i smöret tillsammans med pressad vitlök och salt och peppar. Smaka av, och tillsätt eventuellt något om du inte är nöjd. Lägg den färska kycklingen på en bra, lagom stor plåt. Försök att komma under skinnet på kycklingen med hjälp av fingrarna - det är nämligen där som örtsmöret ska smetas på - under skinnet. Tryck ut smöret under skinnet så att det blir jämt fördelat på brösten och på låren, det kan vara lite meckigt men det ska gå! Kleta på resterande smör utanpå skinnet. Skär 1-2 lökar i lagom stora klyftor och lägg kring kycklingen. Ställ in i ugnen ca 50-60 minuter, lite beroende på hur stor kycklingen är. När köttet vid lårbenet inte längre är rött/rosa är kycklingen färdig. Låt kycklingen vila 5-10 minuter innan servering.
Smaklig måltid!
Etiketter:
Färska Örter,
Kyckling,
LCHF,
Lunch,
Middag,
Nyttig Student,
Nyttiga fetter,
Paleo,
Protein
söndag 21 april 2013
Nyttiga saftiga kanelbullar
Dessa saftiga muffinsliknande bakverk med gott om kanelgömma är väldigt goda, trots att dem är LCHF (jag är inte alltid ett jättestort fan av LCHF - bröd och bakverk). Jag ska vara helt ärlig och säga att jag älskar kanelbullar, och kommer aldrig sluta äta riktiga kanelbullar heller för det bara är så underbart gott och mysigt. Men, om man emellanåt vill vara lite nyttigare men ändå få sin kick av "kanelbullesmaken" så rekommenderar jag verkligen dem här bullarna. Dem blir otroligt saftiga och krämiga. Smakar nästan som vanliga muffins.
Ingredienser
5 ägg
1/2 dl stevia
1 dl yoghurt 3 %
100 g smält smör (använd absolut inte margarin!)
1,5 dl kokosmjöl
0,5 dl pofiber
1 nypa salt
0,5 tsk mald kardemumma (eller efter smak)
2 tsk bakpulver
Fyllningen
75 g rumsvarmt smör
2 msk stevia
2 msk kanel (efter smak)
1-2 msk mandelmjöl
1 nypa vaniljpulver (ej vaniljsocker)
1 liten nypa salt för smakens skull
Tillagning
Sätt ugen på 175 grader. Börja med att vispa ägg och stevia till en fluffig smet. Tillsätt smöret och yoghurten. Tillsätt alla torra ingredienser, smaka av (se om du är nöjd) och ställ åt sidan för att svälla en stund. Förbered under tiden fyllningen. Blanda ihop det rumstempererade smöret med resten av ingredienserna. Fördela sedan muffinssmeten i formar. Den kommer vara kladdig, men jag hade inga problem med att lägga en klick i varje form och sedan bara dutta ut den mot sidor så att det bildas en grop åt fyllningen. Se till så att det blir smet över för att lägga ovanpå fyllningen. Fördela fyllningen jämnt i muffinsarna, och klicka sedan på resterande muffinssmet så att fyllningen bildrar en gottegrotta :) Ställ in i ugnen i 10-12 minuter, tills dem fått gyllenbrun färg.
Kanelens hälsoeffekter
Kanelen är barken från träd som växer i tropiska länder, på kontinenter som Nord- och Sydamerika, Asien och Afrika. Dessa nämnda kontinenter är även dem områden där man har störst användning för kanelen i sina matkulturer, och kryddan används flitigt i alla möjliga sorters maträtter. Tyvärr är ju kanelen som krydda lite underskattad i Sverige, och dess användningsområde begränsas mest till bakverk som kanelbullar, pepparkakor etc. Att testa på att krydda köttfärsen, biffarna eller lammgrytan med kanel kan faktiskt ta fram och förbättra smakerna i just köttet - kanel fungerar alltså som en smakförhöjare. Jag själv brukar göra en mousakka där jag alltid kryddar köttfärsen med en hel del kanel, och det blir supergott.
Kanel innehåller en rejäl boost av ett flertal nyttiga antioxidanter, den sägs ha en god påverkan på tarmfloran och reglerar blodsockret så att det håller sig på en jämn nivå. Kanel är framför allt positivt för diabetessjuka, då dess egenskaper har en positiv inverkan på insulinet. När blodsockret är stabilt krävs det nämligen mindre insulin, och om insulinet (vilket är fettbildande) minskar så minskar också risken för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ 2.
Att bli flitigare att använda kanel i vår vardagliga kost är en god idé då kanel som sagt innehåller väldigt höga halter antioxidanter, är blosockerreglerande och dessutom är en smakförhöjare åt maten. Antioxidanter är super för att bekämpa fria radikaler - ämnen som vi får i oss varje dag i form av syre (när vi andas) och genom maten som vi äter och dem kemikalier som vi utsätts för. Värt att nämna är ju också att olika antioxidanter skyddar på olika platser i kroppen på olika sätt - därför är det viktigt att vi får i oss en bra blandning antioxidanter varje dag. (Ex. mörk choklad, granatäpple, broccoli, kanel etc).
Källor
http://www.dietguiden.com/kanel.php
http://blogg.passagen.se/fredrikpaulun/entry/4_gram_kanel_motsvarar_ett
Etiketter:
Antioxidanter,
Diabetes,
Glutenfritt,
Kanel,
Lavkarbo,
LCHF,
Nyttig fika,
Nyttiga Bakverk,
Sockerfritt
fredag 19 april 2013
Tonfisksallad i krispigt isbergsblad
Den här tonfisksalladen är en gammal goding som följt med mig genom livet. Kanske inte exakt det här receptet men det är väldigt likt det som min farmor i USA brukade göra åt mig och mina systrar under barndomen. Hon gjorde dem bästa "tuna-sandwiches" man kan tänka sig. Idag har jag dock bytt ut brödet (gott men inte alltid så nyttigt desssvärre) mot krispiga isbergsalladsblad som jag älskar. Istället för att bara hacka ner den i tråkiga sallader kan man göra massvis med olika nyttiga wraps - det blir så underbart gott och fräscht!
Burkmat över huvud taget har ju lite dåligt rykte, men det är synd för jag tycker t.ex att tonfisk på burk är så smidigt och dessutom väldigt nyttigt, speciellt för den som tränar och vill bygga muskler och hålla sig mätt längre (tonfisk är rena proteinbomen). Den här tonfisksalladen passar perfekt som lunch eller som större mellanmål.
För er som undrar lite över om det kan vara okej att äta fisk på burk:
Tonfisk kan innehålla onödigt mycket tungmetaller. Studier visar dock att tonfisk på burk är bättre än färsk tonfisk. Det är nämligen som regel yngre tonfisk med mindre gift i kroppen som hamnar i konserverna, medan dem välvuxna fiskarna hamnar i fiskdisken.
(http://aktivtraning.se/kost/kost-och-halsa/10-bra-burkar)
Ingredienser
1 burk tonfisk i vatten helst
3 stjälkar selleri, hackad i småbitar
ättiksgurka, hackad (ta så mycket som du vill ha)
Hellman´s mayonaise eller vanlig majonnäs går också bra
liten skvätt yoghurt med högre fettinnehåll
salt och peppar
1/2 avokado, skuren i bitar (helst chunky istället för mosad i salladen)
Isbergssallad, 1-2 sköljda blad
dekorera med några myntablad
Tillagning:
Börja med att hacka sellerin och ättiksgurkan och häll ner i en skål. Tillsätt tonfisken, majonnäsen, yoghurten, salt och peppar och blanda till en röra. Skär sedan en mogen halv avokado i småbitar och lägg ner i röran, och rör om. Smaka av - det ska vara krispigt från sellerin, krämigt från fisken och majonnäsen, lite sött från gurkan och lagom med sälta. Ta sedan fram ett salladsblad och lägg på så mycket röra som du vill ha, toppa med 1 eler 2 färska myntablad och sen är det klart - YUM!
Hoppas det smakar bra :)
torsdag 18 april 2013
Rostade kokoschips
När våren och sommaren kommer är det dags för sköna kvällar ute på balkongen eller altanen. Det perfekta snackset till drinken eller vinet är utan tvekan dessa exotiska kokoschips med rostad och nötig smak. Dem påminner mig om fina stunder på Hawaii när jag var liten. Goda är dem självklart också att ha i sin musli eller på fruktsalladen. Kokosnöten är ju som ni alla kanske redan vet lovordad för sina nyttiga fetter... så var det inte riktigt förr. Kokosnöten har ett enormt rikt näringsinnehåll, med hög fiberhalt och lågt GI-värde. Kokosnöten innehåller, bortsett från fett och protein, även vitaminer och mineraler som zink, kalium, fosfor, magnesium, järn, folsyra och vitamin B6.
Kokosnöten består till en tredjedel av fett och en stor del av det är mättat fett. Det mättade fettet i kokosnöten är dock bra och inte samma sorts fett som finns i t.ex kött och mjölkprodukter. Kokosfett består nämligen av korta och mellanlånga fetter och dessa är mer vattenlösliga än långa fettsyror (det fett som lagras i dina fettceller). Detta innebär att kokosfett med sin låga lagringsförmåga istället direkt används som bränsle i levern och musklerna. Detta ger en ökad energiförbrukning i levern men även en större mängd energi som dina muskler plockar upp och kan använda, som i sin tur ger bättre uthållighet och ork. Studier har dem senaste åren visat att kokosfett ger förbättrade blodfetter och en minskning av bukfett. Det är fettet runt midjan som är just kopplat till en större risk för hjärt-kärlsjukdomar.
Ingredienser
1 kokosnöt
salt
Tillagning
Sätt ugnen på 170 grader. Börja med att knäcka kokosnöten, om du kan spara gärna kokosvattnet. Ta bort skalet, och använd sedan en osthyvel eller en skalare till att hyvla kokosköttet i tunna flakes/chips.Ta fram en plåt med bakplåtspapper och fördela kokos flaksen jämnt på plåten. Ställ in i ugnen och passa noga, eftersom kokos gärna bränns. Det tar mellan 15-20 minuter att få fin gyllenbrun färg. Det kan behövas röras om med jämna mellanrum så att dem blir jämnt rostade.
Källor: http://dietguiden.org/frukter/kokosnot.html
Etiketter:
Kokosfett,
Kokosnöt,
Lågt GI,
Nyttig Student,
Nyttiga fetter,
Vitamin B
söndag 14 april 2013
Vitaminrika Veggie-Burgare
Veggie-burgare är gott och nyttigt, speciellt när det är serverat med avokado. Jag hade lite quinoa över i kylen från gårdagen, och tänkte att jag kunde slänga ihop det med lite andra tråkiga ingredienser. Det slutade med att det blev en salig blandning av kikärtor, quinoa, morötter, lök och spiskummin som krydda. Jättegoda blev dem, och kan ätas antingen kalla eller varma.
Ingredienser:
2 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
1/2 röd chili
2 morötter, rivna
1/2 msk paprika pulver
1 msk spiskummin
citron saft (halv citron)
1 burk kikärtor
ca 2 dl kokt quinoa
en handful hackad persilja
Tillagning:
Börja med att hacka vitlöken, chilin och löken. Värm lite olivolja i en stekpanna, släng i vitlöken och fräs i några minuter (men inte på för hög värme). Tillsätt löken och chilin och fräs tills gyllenbrun färg. Tillsät rivna morrötter, paprikapulvret och spiskummin. Blanda väl och häll i lite vatten för att det ska få puttra en stund på medelvärme och suga åt sig alla smakerna ordentligt. Medan detta puttrar på spisen kan man förbereda kikärtorna, som ska mixas i en mixer med lite vatten. Mixa sedan ihop kikärtsröran med quinoan och blandningen från spisen. Pressa juicen ur en halv citron, tillsätt den hackade persiljan och tillsätt salt och peppar efter smak. Blanda ihop och ställ i kylen för att svalna, ca 2 timmar innan tillagning. Ta sedan ut blandningen, forma till lagom stora burgare och stek dem på medelvärme i lite olivolja.
Servera gärna veggie-burgarna med skivad avokado på en bädd av krispig ruccola, med lite god dressing på. Dem här är så goda och jag kan varmt rekommendera dem!
Etiketter:
Avokado,
Lunch,
Middag,
Nyttiga fetter,
Quinoa,
Vegetariskt
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)