söndag 2 juni 2013

LCHF Fudgy Chocolate Cupcakes


























Ibland har man ju sina perioder då man är extra sugen på choklad, eller hur. Möjligtvis är det en inbillning att man måste ha choklad, eller så är det bara ett vetenskapligt faktum att kroppen behöver få sig en regelbunden dos av detta kakao-mirakel. Min kropp måste det i alla fall. Är det något slags godis som jag unnar mig, och faktiskt bara tycker om nu för tiden, så är det en god 85% mörk choklad eller så bakar jag en god kladdkaka eller muffins. Men nu eftersom jag har en hälsoblogg måste jag försöka forska fram den ultimata kladdkakan/muffinsen som innehåller lite kolhydrater och inget socker, men ändå smakar gudomligt. Det här receptet som jag hastigt fick för mig att göra ikväll (det är ju såklart på kvällen som suget smyger sig fram) blev en liten blandning av inspiration från internet.

Jag är ofta inne på en hel del amerikanska paleo- och veganbloggar för där finns ofta intressanta recept som jag inte hittar på svenska bloggar. Det finns så mycket produkter man kan använda för att byta ut mjöl och socker (som är dem riktiga bovarna i dagens kakor och onyttiga snacks). För någon vecka sedan hittade jag för första gången Quinoa-mjöl i Coop-butiken. Jag köpte den direkt eftersom quinoa är supernyttigt, då det är en komplett proteinkälla, massor av mineraler och vitaminer och har lågt GI (quinoa innehåller ändå kolhydrater, men har ett lågt glykemiskt index vilket inte gör att blodsockret skjuter i höjden). Så, jag bestämde mig för att baka kladdiga choklad cupcakes med lite quinoa-mjöl och dessutom mosade kidney-bönor. Jag såg många recept som innehöll svarta bönor vilket är ganska vanligt, så jag ville testa med kidneybönor för att se hur det blev.





Ingredienser
2 ägg
0.5-1 dl sukrinmelis (mängd beror på hur söt kaka man vill ha)
50 g smällt smör
1 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1 dl mosade kidneybönor (det ska vara som en mjuk kräm)
2/3 dl Quinoa-mjöl
1 krm salt
lite vaniljpulver

Chokladfrosting
2-3 msk cream cheese
1-2 msk smält smör
några rutor mörk choklad, jag anväde 85%
lite salt
lite vaniljpulver
2-3 msk sukrinmelis (är som florsocker, finns att köpa i hälsokostbutiker)
en liten skvätt kaffe

Tillagning
Börja med att vispa ihop äggen med sukrinmelis. Mosa kidneybönorna med den stavmixer så det blir till en slät kräm. Blanda ihop med äggen. Tillsätt kakao, vaniljpulver, salt, quinoa-mjöl och bakpulver. Blanda väl, och blir smeten lite för tjock så tillsätt lite mjölk eller vatten. Fördela i 6-7 formar och ställ in i ugnen på 175 grader. Grädda i 8-9 minuter, eller tills dem blivit stabila men ändå är mjuka inuti (dem ska bli kladdiga, inte torra).

Medan cupcaksen är i ugnen, blanda ihop ingredienserna till frostingen. Jag brukar bara "winga" det (menas med att jag tar det lite pö om pö, smakar, tillsätter o.s.v) när jag gör mina frostings. Det viktiga är att man blir nöjd med smaken, och det går jättebra att tillsätta andra smaker som vanilj, kaffe, kanel etc.



























Titta så fluffig och krämig den blev inuti! Det här blev ju ingen seg kladdkaka, men den blev väldigt mjuk och nästan mer åt det fudgiga hållet. Quinoa-mjöl skulle nog även passa bra till sockerkaksbak och andra muffinsrecept. Riktigt saftiga blev dem här i alla fall; quinoa-mjölet bidrar med en god nötig smak i bakgrunden och godast är dem att äta färska, fortfarande lite varma med chokladfrostingen på.

Chocolate makes the world a better place <3









3 kommentarer:

  1. Vad är näringsinnehållet i en muffins? Kcal, protein, fett, kolhydrater etc.. på ett ungefär?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du, det är jag själv inte så bra på att räkna ut (brukar inte räkna kalorier och sådant) men eftersom receptet är ganska så likt ett Paleo-recept på Chocolate Muffins som jag fick inspiration ifrån från olika bloggar så skickar jag med en länk här där du förhoppningsvis kan få ett hum om hur många kalorier det kan röra sig om i en sådan här "cupcake". Jag skulle nog kunna tänka mig att det stämmer ganska bra med vad dem skriver där, men med frostingen på kanske man får lägga till ytterligare 30-40 kalorier. Hoppas svaret var till lite hjälp i alla fall :)

      http://recipes.sparkpeople.com/recipe-calories.asp?recipe=2120491

      Radera
  2. Kan man ersätta quinoamjölet med något annat som inte har lika stort kolhydratinnehåll? Typ linfrömjöl?

    SvaraRadera