fredag 26 april 2013

Mörk Choklad - nyttig och hemmagjordJag är den typen av person som inte kan leva utan choklad - vi är nog många som delar denna njutning. Jag satt och funderade härom dagen på om man kunde göra sin egen choklad, både för att göra den nyttigare och veta precis vad som stoppas i den, men också för att det är lite trevligt att tillverka sin egen istället för att köpa dyr choklad i butiken. Det blir faktiskt billigare att göra den själv, och dessutom kan man gå totalt lös på olika smaksättningar och smakkombinationer. Jag själv tycker mest bara om naturell, riktigt mörk choklad, gärna med en "touch" av salt eftersom det framhäver chokladsmaken. Här delar jag med mig av ett recept som jag gjorde förra helgen - tog inte mer än 5 minuter att smälta ihop och efter 1 timme i frysen har du en helt färsk mörk chokladruta att knapra på till film-myset eller till det röda vinet.

Ingredienser:
Kokosfett
kakao
stevia/sukrin melis
1/2 krm vaniljpulver
salt

Tillagning:
Som ni ser ovan så har jag inte skrivit någon exakt mängd för kokosoljan, kakaon, stevian eller saltet. Detta är för att jag själv tycker det är lättare att bara "winga" det så att säga, man tar lite av varje, smakar av, tillsätter något, och experimenterar fram den smak och balans som passar en själv. Så här gör jag ju visserligen med all min matlagning, men just här tycker jag verkligen att man bara ska köra på känsla, och det kan inte bli fel, bara gott. Häll ner smeten i en bra form som du kan ställa i frysen. Frys i ca 1 timme så att chokladen hinner stelna (beror lite på tjockleken av chokladen också).

Vacker bild, inte konstigt att kakao är så nyttigt när det växer så fint :)KAKAO ÄR NYTTIGT - därför ska du äta det
Det är faktiskt så här att regelbundet intag av kakao, i ren form, kan sänka risken för diabetes, cancer och hjärtsjukdom med hela 90 %. Kakaon innehåller antioxidanter och framför allt ett visst superämne; en flavonoid som kallas för epicatechin, som även finns i te, vin, frukt och vissa bär. Epicatechin har en bitter smak, och däför så avlägsnas det oftast under chokladframställningen. Därför är det bäst att försöka göra sin egen hemmagjorda choklad, där man använder kakaon i sin rena form. Andra hälsosamma ämnen som kakao innehåller är theobromin och koffein som verkar uppiggande. Antocyaniner, katechiner och andra växtämnen finns också i choklad. Dessa hjälper till att stärka ditt immunförsvar. Och så har vi såklart något som kallas för tryptophan; ämnet som gör dig glad och som höjer serotonin-nivån i hjärnan, vilket i sin tur minskar ångest och depression. Utöver dessa ämnen innehåller kakao även livsnödvändiga vitaminer och mineraler som järn, zink, magnesium, selen och fosfor. Mörk choklad (70 % och uppåt) är nyttigare och har relativt lågt GI, vilket är positivt för stabilisering av blodsockret.

Intressant fakta om kakao:
Kakao innehåller tydligen även ett ämne vid namn anandamine, vilket stimulerar hjärnan på samma vis som marijuana, menar forskare. Detta innebär då att kakao skulle kunna vara beroendeframkallade, precis som kaffe och alkohol. Detta är kanske ingen överraskning, vi har ju alla (dem flesta av oss, i alla fall vi kvinnor) en "en-gång-i-månaden"- craving för choklad. Hur kan detta vara? Just därför länkar jag bland annat till en artikel nedanför från Oprah´s hemsida - why do women crave chocolate?

Intressant läsning:
Why do women crave chocolate? - Oprah.com
Why are premenstrual women desperate for chocolate? - Huffington Post

Avslutningsvis, välj gärna Rättvisemärkt choklad/kakao i affären. Det gör skillnad, då du bidrar till förbättrade arbetsförhållanden för kakao-arbetare i både Sydamerika och delar av Afrika. Att vara hälsosam handlar om att vara det för din egen skull, men också att vara det på ett hållbart sätt för andras skull. Tänk på det när du gör dina val som konsument i affären.

Hoppas det smakar 
och gör dig gott!Bild ovan: kakaoskörd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar