Här har vi ett krispigt "knäckebröd" som är väldigt likt alla andra LCHF-frökex ute i cyber space. Det jag gillar med dem här är att dem inte innehåller ägg. Jag har bakat frö-kex med ägg innan och jag kan tycka att det ger kexen en liten bismak, och dessutom annorlunda textur som jag inte riktigt gillar. Dem blir mer sega än krispiga. Ska det vara kex så ska det vara så krispigt som möjligt. Dessa blir t.o.m frasiga, spröda.. ja, precis allt det man vill att ett kex ska vara. Dessutom blir man ganska mätt efter 1, kanske 2 kex då dem har kokosfett i sig vilket mättar extremt bra i jämförelse med andra fetter. Vill man kan man välja att garnera dem med sesamfrön, vallmo eller lite flingsalt.
Ingredienser
1 1/2 dl solrosfrön
1 dl skalade sesamfrön
1 dl linfrön
1 dl pumpafrön
1 msk fiberhusk
2 1/2 dl kokande vatten
1 msk kokosfett, alternativt olivolja
1 nypa salt
Tillagning
Sätt först och främst ugnen på 150 grader. Börja med att blanda samman dem torra ingredienserna. Tillsätt det kokande vattnet och fettet. Rör om tills det bildar en kletig massa. Fiberhusken bidrar till att massan håller ihop. Sprid ut tunt på en plåt med bakplåtspapper, och baka i ca 60 minuter. Ta ut plåten och skär så stora kex som du vill ha. När ugnen är avstängd kan man lägga in kexen på lite eftervärme så att dem blir ännu krispigare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar