onsdag 15 maj 2013

Hemmagjort MandelsmörEtt tips är att göra sitt eget nyttiga mandelsmör, istället för att köpa den där dyra burken på typ 60 spänn i butiken. Superbra att ha ståendes i kylen till bakning, snacks eller som pålägg på bananmackorna (som dessutom är ett utmärkt uppladdningsmål inför träning).

Mandelsmör + banan = sant

Kort näringsinfo: Mandlar/Almonds/Almendras
Mandlar är några av dem nyttigaste nötterna som man bör inkludera i sin dagliga kost. Dem innehåller en stor mängd fibrer, protein, livsnödvändiga mineraler och vitaminer. Även om fetthalten i mandlar är hög, så är det inget att oroa sig för då fetterna (fleromättade och enkelomättade) är väldigt nyttiga för kroppen. Mandel innehåller en fettsyra vid namn "Oleic acid" vilket kan motverka det farliga LDL-kolesterolet i blodet och därmed minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Mandlar innehåller även en hög koncentration av vitaminer, bl.a. Vitamin E. Vitamin E är en antioxidant som motverkar dem fria radikalerna i kroppen. Hår och hud gynnas även av Vitamin E. Precis som mandlarnas nyttiga fettsyror så hjälper även Vitamin E till med att sänka LDL-kolesterolet i blodet. Mandlar innehåller även Riboflavin är ett annat ord för Vitamin B2. Höga nivåer av riboflavin i kroppen kan ge ökad ämnesomsättning. 

Mandlar innehåller mycket Magnesium, ca 20%. Magnesium är nödvändigt för produktionen av energi i kroppen, för normal nervfunktion och kontroll av blodtrycket. Regelbundet intag av mandlar kan sänka högt blodtryck och dessutom förebygga/lindra sjukdomar såsom benskörhet, ADHD och astma."En handfull mandlar 1 timme innan träningen kan hjälpa till att höja förbränningen under träningspasset." 
www.fitday.com
Okej, så det man behöver för att göra ett riktigt gott mandelsmör är en bra blender. Jag har nog redan förstört 2 stavmixers då jag försökt göra mandelsmör med dem, men det håller inte. Det ultimata är att ha en stark mixer/blender. Har man en bra blender bör det gå ganska så fort att få till mandelsmöret precis som man vill ha det. Som ni ser på bilderna så är det lite grövre i konsistensen än t.ex. jordnötssmör, och det är för att jag har haft kvar skalet på mandlarna. Där sitter ju väldigt myckte fibrer, vitaminer och mineraler. Dessutom ger det både god och snygg karaktär åt mandelsmöret när det är färdigt.

Ingredienser
3 dl mandlar, orostade
1 nypa salt
1-2 tsk stevia/annan sötning
1 krm vaniljpulver

Tillagning
Börja med att rosta mandlarna i ugnen på ca 175-200 grader (är lite osäker på vad jag hade). Håll koll på dem så att dem inte bränner, dem får inte ha för rostad smak heller, bara precis lagom. När mandlarna har kallnat och torkat är det dags att mala ner dem till ett smör i mixern. Som sagt, har man en bra mixer så bör det inte vara något problem. Ett tips är att ta lite mandlar åt gången, då blir det inte för påfrestande för mixern. När alla mandlar är någorlunda mixade, tillsätt lite stevia (för balans i smaker), en nypa salt och lite vaniljulver (ger lite extra karaktär). Mixa igen på fullt ös tills smöret blivit mjukt och bra. Häll ner mandelsmöret i en desinficerad burk. Förvara i kylskåpet.

Ett tips på ett gott och lite billigare mandelsmör (jämfört med Renée Voltaires) från butiken om man är lat och inte orkar göra eget...
Monki Organic Almon Butter - riktigt god, och hälsosam.
Bild ovan från:
www.evergreen.ie
4 kommentarer:

 1. Skall skaffa en stark mixer och göra mandelsmör nu. Så gott det skall bli och nyttigt!

  SvaraRadera
 2. Kom att tänka på att mandel/nötter innehåller fytinsyra som bör neutraliseras och då skall de läggas i blöt i vatten över natten. Man kan ju torka dem i ugn sen, blir väl lite rostade samtidigt kanske. Sen mixa dem till mandelsmör....eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, du det hade jag ingen aning om att man var tvungen att göra. De recept på mandelsmör som jag läst har aldrig nämnt att man måste lägga de blöt, men det kan ju vara en god idé att göra det! Och definitivt, att rosta mandeln i ugnen blir jättegott, då kommer smakerna fram mer. Tack för tipset, och hoppas att mandelsmöret blev gott när du gjorde det! /Olivia

   Radera
 3. Jättegott, men håller med tidigare kommentar om att blötläggning före är det optimala. Ett annat tips är att rosta i max 150 grader för då förstör man inte de nyttiga fetterna (gäller nötter och fröer) :)

  SvaraRadera